| Содержание номера 

Вiтрина з лицарем.


Є в "Музеї-Арсенал" вітрина , яку працівники музею між собою називають "меморіальною", або - "вітрина з рицарем". Як правило , з цієї вітрини екскурсоводи розпочинають екскурсію для відвідувачів музею. Але, навіть якщо ви не дуже уважний екскурсант, чи, можливо, думки ваші зайняті іншим (що в цьому музеї трапляється рідко ), ви все ж зауважите, що ніякого рицаря в цій вітрині немає. А побачите ви тут наступне: приблизно на рівні людської голови у вітрині розміщено бармицю - кольчужна сітка, що кріпилась по-колу до шолома, або ж використовувалась самостійно, кріплячись спочатку до полотняного або шкіряного підшоломника, а вже поверх одівався шолом, її кільця плоскі, цільносічені, деякі клепані на цвях.

Бармиця вільно звисає з кріпильного кільця, і можна побачити, що вона значно пошкоджена: є дірки, деякі кільця погнуті, деякі взагалі відсутні. Латунування, сліди якого ще зберігають деякі кільця, майже повністю зійшло. Загалом, стан збереження, в якому вона потрапила до музею залишав бажати кращого.

Нижче бармиці, з розведеними в сторони провислими рукавами, висить, і справді, дещо нагадуючи людський торс - бойова кольчуга. Бойова - тому-що, на відміну від парадних кольчуг з "ажурними" тонкими, дрібними й легкими кільцями, її кільця відповідного і розміру, і фактури, призначені не прикрашати, а захищати свого господаря.

Кольчуга, як і бармиця, явно не новою потрапила до музею: вона також дещо пошкоджена, багато кілець відсутні, і також є дірки. Якщо ви уважно до неї придивитесь, то побачите , що кольчуга насправді не суцільного, однотипного плетення, а зроблена з двох різних за типом кольчуг: одна її половина (права) має ковані залізні кільця плоскі в перерізі, а друга (ліва) - круглі.

 | Содержание номера