| Содержание номера 

Українська зброя


Надруковано у журналі «Зброя та Полювання» №2, 1999 р.ілюстрації з архиву Редакції

Як відомо з офіційної радянської історії, до хрещення Київської Русі люди, які жили на її теренах, власної зброї не мали, не виготовляли і користувалися кам’яними знаряддями. і лише «варяги» різного пошибу принесли нашим предкам і знання, і вміння, і духовні цінності.

Тому, коли знайомишся із сучасними матеріалами про історичні знахідки, древні технології східних та західних народів, насамперед про виготовлення зброї (до речі, широко представленої в музеях), можна тільки дивуватись тому, чим же саме воювали легендарні воїни князів Святослава, Олега, Кия, Гатила... Чи не кам’яними сокирами, часом? Мабуть все ж таки вони мали справжню, не гіршу, ніж у «цивілізованих» народів, зброю, бо не дозволяли впродовж тисячоліть чужинцям завойовувати свою землю, яку вважали землею напівбогів. і легендарний булат, що вироблявся в Київській Русі, також не вигадка, хоч в музеях його нині не знайдеш.

Агресія християнства, що на тисячу років затримала і спотворила вільний розвиток нашої свідомості, була першим страшним ударом по цій землі.

 | Содержание номера