| Содержание номера 

Ніж для мисливців


Ніж для мисливців, що складається з клинка, руків’я, обмежувача, порожнини в руків’ї та кришки руків’я, яка відрізняється тим, що як стабілізатор польоту використовує спіральну пружину, один кінець якої закріплений в порожнині руків’я ножа, а інший утримується кришкою, що дає можливість кришці обертатись навколо спіральної пружини, прикріпленої до заднього кінця руків’я.

Корисна модель належить до пристроїв з мисливствознавства і може бути використана для мисливців та наукових співробітників в галузі мисливства.

Аналогом конструкції сучасного мисливського ножа є ніж, що має форму клинка, аналогічну формі клинка мисливського ножа норвезького типу з дворожковим обмежником.

Ніж для мисливців

Недоліком даного ножа є відсутність конструктивних засобів для метання, а саме стабілізатор або центра ваги, що зміщуються.

Одним з найближчих аналогів ножа, що є ніж з функцією метання. Для цього у такого ножа існує руків’я з порожниною, в яку для його використання як спис вставляється держак, виготовлений з підсобних матеріглів.

Недоліком даного ножа є необхідність використання для метання держака, що виготовляється з підсобних матеріалів. Це знижує готовність до метання, тому в наявності втрата часу на виготовлення держака.

Задачею корисної моделі є виготовлення ножа для мисливців та наукових співробітників з мисливствознавства з функцією метання аналогічно дротику за рахунок стабілізації без довгого держака.

Пристрій, що пропонується як ніж для мисливців, (креслення) складається з клинка 1, руків’я 2, обмежувача 3, порожнини в руків’ї для стабілізатора 4, стабілізатора у вигляді спіральної пружини 5 та кришки руків’я 6, що має можливість обертатися біля спіральної пружини 5.

Ефективність ножа в тому, що як стабілізатор польоту використовується спіральна пружина 5, один кінець якої закріплений в порожнині 3 руків’я 2 ножа, а інший утримується кришкою 6, що має можливість обертатися біля спіральної пружини 5, нагвинченою на задній кінець руків’я 2.

При відгвинчуванні кришки 6, пружина 5 вивільняється, збільшується в довжині і виконує функції стабілізатора при метанні ножа як дротика. При цьому кришка руків’я ні відділяється від пружини ї є елементом змінної маси стабілізатора.

Технічне рішення дозволяє використовувати ніж, що пропонується, як дротик для метання без допоміжних засобів, з метою проведення науково-дослідних робіт з мисливствознавства.

 | Содержание номера