| Содержание номера 

Музею Арсенал - 30!


1

Львівський історичний музей, який завжди радо відгукується на виставкові ініціативи ТОВ «Редакції журналу «Зброя та Полювання», є постійним дописувачем в «Клинок», своїми матеріалами — і інформативними, і ілюстративними — дає можливість читачам журналу, людям, які цікавляться зброєю, її історією і історіями, пов’язаними зі зброєю поглибити свою обізнаність на прикладах експонатів Музею.

Цієї весни, 18 травня 2011 р. «Музей-Арсенал» святкує своє 30-ліття (наказ про утворення окремого експозиційного відділу історичної зброї у приміщенні старовинного міського арсеналу датовано 1981 роком). Звичайно, на фоні віку самої будівлі — а це 456 років — тридцятилітній вік експозиції майже не помітний. Але навіть за останні п’ять років у самому «Музеї-Арсеналі» відбулись певні зміни, помітні і при поверхневому огляді.

Наприклад, в Музеї було повністю замінено старі вітрини на нові, і тепер відвідувачі можуть оглядати експонати уже в більш сучасніших вітринах, і на фоні не червоного бархату, як раніше, а зеленого. Можливо, це дрібниці, але Музей (як і Архів чи Бібліотека ) це установа, де будь-які зміни — гості не часті. Оновлено було освітлення, відеонагляд, реставровано черепицевий дах і т.п. Та й у самих вітринах експонатів дещо побільшало.

Звичайно, не так багато з’явилось нових музейних предметів, як хотілось, але в свій час «Арсенал», його вітрини, їх розташування і наповнення розписувалось і планувалось під єдину смислову екскурсію, яка б охоплювала своїми експонатами максимум і по хронологічним рамкам, і по територіальним. Тобто дана експозиція зброї стаціонарна, і вносити до неї зміни чи доповнення треба продумано і коректно.

2

Останні і зовсім «свіжі» зміни в «Музеї-Арсеналі» відбулись саме до його тридцятилітнього ювілею — 20 травня цього року в приміщенні Музею було урочисто, в присутності керівників музеїв Польщі, Литви, України, дипломатичних представників, керівників державної адміністрації області і міста Львова, а також просто небайдужих до музейництва і мистецтва людей, презентовано відреставровану величезну картину «Битва під Грюнвальдом», написану у 1910 році польськими художниками Тадеушем Попелем та Зигмунтом Розвадовським, з нагоди 500-річного ювілею відомої одноіменної битви 1410 року.

Розміри полотна — 10,52х5,30 м2, і, звичайно ж, експонування його в «Аресеналі» було задачею доволі складною.

Опис сюжету картини, її історія а також огляд самих подій 1410 року, учасники і їх озброєння, перебіг битви, поза всяким сумнівом важливої за наслідками — обов’язково буде темою наступного номеру, а відвідувачі «Арсеналу» уже сьогодні можуть оглянути це полотно і отримати від нього власне враження, що завжди краще за враження від фоторепродукції, чи, тим більше, від чийогось враження.

3

Зважаючи на розмір полотна та місце його розташування, залишається лише спостерігати, як «приживеться» новий експонат в оточенні мечів та алебард, обладунків і гармат, а тому висловлювати остаточну думку, мабуть, є дещо рано.

Всі ці зміни, значні й не дуже, свідчать про те, що «Музей-Арсенал» як експозиція живе активним музейним життям, і до нього як раніше, так і сьогодні зберігається особливий інтерес відвідувачів.

Як і раніше, так і сьогодні Львівський історичний музей, відділом якого і є «Музей-Арсенал» очолює — незмінно з 1978 року — Чайковський Богдан Миколайович, заслужений працівник культури України, член українського національного комітету Міжнародної Ради Музеїв (ICOM), заступник голови ради директорів музеїв Львівщини, заступник голови Асоціації музеїв і галерей. Заступник директора по науковій роботі Роман Олена Михайлівна свою музейну діяльність розпочинала саме з «Арсеналу, під керівництвом хранителя фондів «Зброя» — Мельника Бориса Васильовича, знаного в музейному світі зброєзнавця і львовознавця, який продовжує працювати в Музеї.

Як і раніше, так і сьогодні, в «Арсеналі» можна почути під час екскурсії по музею, що «...перед вами найбагатша у нашій країні державна колекція історичної зброї, холодної і вогнепальної...»

4

І як і раніше, так і сьогодні, все керівництво Львівського історичного музею і увесь колектив «Музею-Арсенал», наукові працівники, наглядачі, касир — запрошують вас переконатись в цьому особисто, у місто Львів, на вулицю Підвальна, 5 — в «Музей-Арсенал».

 | Содержание номера